Hopp til innhold

Norsk åpningshilsen 2017

Hei, alle speidere i hele Norge og resten av Norden!

Velkommen til det 60. JOTA- og 21. JOTI-arrangementet!

Mitt navn er Mats Brunsvik, og jeg er International Commissioner for Norge, eller en slags internasjonal kontaktperson mellom verdensorganisasjonen WOSM og speiderforbundene i Norge.

Under JOTA/JOTI knytter speidere i hele verden vennskapsbånd på tvers av landegrenser ved hjelp av radio og internett. Mange vil kanskje synes at det å sette seg ned foran en radio for å kontakte en eller annen ukjent speider fra et tilfeldig sted i verden kan virke litt gammeldags – spesielt når vi i dag har kommunikasjonsverktøy som Facebook, Snapchat og Messenger.

Speideren har i 110 år vært en organisasjon som forholdsvis fort har tatt til seg ny teknologi, men vi har også vært flinke til å ta vare på tradisjoner. Det er og vil alltid være spesielt å kunne sette seg ned ved radioen og kjenne på spenningen rundt det å kanskje, men bare kanskje, klare å få kontakt med speidere fra et land på den andre siden av jorden, eller kanskje klare å få «flest land på lista».

I min tid i speideren har jeg vært med på både JOTA/JOTI og mange andre internasjonale arrangementer. Det siste jeg var med på, var en roverleir på Island i sommer. I tillegg har jeg også vært så heldig å få reise på jamboree, noe som har vært til stor inspirasjon for min speiding. På en verdensjamboree er det et sted mellom 40 000 og 50 000 deltakere som får sitt livs opplevelse i speideren, og kanskje blir nettopp du med til USA i 2019? I så fall må du skynde deg og melde deg på før fristen 1. november!

Men tilbake til JOTA/JOTI: Speidere samles over hele verden denne helgen rundt datamaskiner og radioutstyr, på speiderhus, skoler og i andre forsamlingslokaler for å være med på aktiviteter og annet sosialt mens de får muligheten til å kommunisere med andre speidere. Oppgaver løses, det fonetiske alfabetet læres, og vennskap knyttes.

Her i Norge har noen kretser store fellesarrangement, mens andre har egne gruppearrangement. Uansett hvor vi er, og hvor mange vi er, er vi alle en del av det samme arrangementet, med 1 million deltakere i 150 land. Visste du forresten at vi er nesten 40 millioner speidere i verden, og at det er speidere i hele verden, med unntak av 6 land? Hvor mange land og speidere klarer du å plotte inn på kartet?

 

Med dette vil jeg ønske dere alle lykke til med helgens aktiviteter. Jeg erklærer herved JOTA/JOTI 2017 for åpnet og sender stafettpinnen videre til Danmark og deres del av åpningen!

 

Speiderhilsen

Mats Brunsvik

International Commissioner WOSM

Speidernes Fellesorganisasjon

Mats Brunsvik