Hopp til innhold

Tips til aktiviteter

Hva skal vi egentlig gjøre?! Hva skal vi finne på? Hvordan skal vi planlegge dette?

Dette er kanskje det største spørsmålet. Hvert år. Selvsagt finnes det ikke noe fasitsvar, men kanskje kan det hjelpe å lese om hvordan de arrangerte JOTA JOTI i Kristiansand? Eller kanskje får du noen ideer av å lese denne reportasjen fra Haugesund? Denne siden gir en mengde tips til aktiviteter knyttet til kommunikasjon og teknologi, som passer for både JOTA og JOTI.

JOTA-JOTI handler om kommunikasjon, men husk også på at det skal være et vanlig speiderarrangement. Det er selvfølgelig både lov og lurt å gjøre alt som er gøy!

ScoutLink.net

scoutlink-logoBesøk også ScoutLink og den offisielle JOTA-JOTI siden til WOSM for flere programtips.

ScoutLink drives og brukes av speidere fra hele verden, og tilbyr blant annet chat på egne IRC servere. Dermed blir det lettere å komme i kontakt med andre speidere. På nettsiden til scoutLInk finner man både webchat og en egen irc klient for android mobiltelefoner. ScoutLink tilbyr også TeamSpeak Voice chat og Minecraft  for speidere.

Finn svaret lek

Dette er en lek/konkurranse med seks poster. Den kan enten legges opp som en rundløype, sporløype, fakkelløype eller som en bordlek. Det viktigste er at patruljene får utdelt én og én oppgave, uten mulighet for å gå tilbake til forige oppgave. Dette gir også god husketrening.

Last ned oppgave som docx | pdf

Last ned svarark som docx | pdf

Ord fra speiderloven

Last ned og print ut dette dokumentet (.docx) som inneholder mange ord fra speiderloven, men også noen som ikke hører med. Oppgaven for patruljene blir å sette sammen speiderlovsparagrafene. Hvis dere har flere patruljer, kan det gjennomføres som en konkurranse. Da må det printes ut ett oppgavesett til hver patrulje. Husk at fasiten står på første side.

Radiokjøring 80m og 20-40m JOTA

Denne aktiviteten er det de fleste forbinder med JOTA. Radioamatøren oppretter kontakt og overlater mikrofonen til speiderne som forteller hvem de er og bokstaverer navnet sitt. Kanskje utveksler de koder til Nordisk puzzle.
På 80m foregår foregår samtalen på norsk med en annen norsk JOTA stasjon eller en annen radioamatør. På 20-40m kjører vi radio på avstander som går utenfor Norge, og speiderne får testet språkkunnskapene sine.

Pakkeradio JOTA

På denne aktiviteten sitter speiderne rundt en pc og sender beskjeder til noen andre. Radioamatøren kobler pc'n opp via et pakkemodem, som oftest en 2 m radio til en node hvor han fører speiderne rundt fra node til node for å vise dem hva som finnes. Senere kan speideren selv få lov til å sende beskjeder ut på nettet, eller sende post til en annen gruppe. Skulle det ikke være mulig å nå en node fra der dere er, kan dere avtale med andre speidergrupper i nærheten om å ta kontakt for sending på et bestemt tidspunkt og frekvens. Skulle heller ikke dette være mulig, og utstyret finnes hos dere, kan dere sette opp to pakkestasjoner som sender seg imellom, med en patrulje på hver stasjon.

Revejakt10 jota-joti2

Det er mange måter å orientere seg på fra post til post. En av disse er å lete etter poster ved hjelp av radiopeiling. Det legges ut en radiosender (rev) som sender morsesignaler. Speiderne har hver sin radiomottaker hvor de peiler seg inn mot denne reven.

Lokalt samband (walkie talkie)

Her får speiderne en innføring i samband. Hva samband er, hva det kan benyttes til, samt fordeler og ulemper med det. Her kan med fordel benyttes walkie talkie, da dette gir en del situasjoner hvor kommunikasjonen blir dårlig og det gir deltagerne mulighet til å lære noe om sambandets baksider.

Radiokjøring 2 m / 70 cm JOTA

La speiderne snakke med speidere i nabogruppa. Avtaler dere på forhånd, kan speiderne få i oppgave å rapportere med jevne mellomrom om ting som foregår hos dere. Og de andre gruppene rapporterer tilbake. Er det flere enn to grupper som driver i en slik gruppe så kan en være hovedbase og de andre rapporterer tilbake til. Dette kan senere danne grunnlag for rapport og logg for denne aktiviteten. Eksempel er å rapportere om hva som skjer på et spesielt sted, telle biler som kjører forbi på veien, fortelle hvor mange gjester som har kommet innom osv. Bestem dere på forhånd hva dere skal gjøre, og hvem som skal koordinere det hele.

Lage QSL kort

Det er alltid morsomt å kunne presentere seg selv som den man er, og da å lage egne QSL kort som dere kan sende til de dere har kontakt med. Et godt råd er å lage forsiden med de opplysninger som trengs, og siden be speideren dekorere baksiden.

Ha en riktig trivelig JOTA/ JOTI.