Hopp til innhold

Hilsen fra IC på JOTA-JOTI

Kjære speider!


Velkommen til det 58nde JOTA og 19ende JOTI-arrangementet.
Mitt navn er Henrik Vagle Dalsgaard og jeg er speider-Norges International Commissioner. Jeg har fått gleden av å sende dere en hilsen i dag under åpningen av JOTA-JOTI.

Denne helgen samles det over én million speidere fra minst 150 land på lufta og på internett. Det er mange det! Og alle disse har du mulighet til å få kontakt med og å bli kjent med. I Norge har vi ca 40 JOTA-stasjoner og totalt over 100 JOTA-JOTI arrangementer. Hvor mange klarer du å komme i kontakt med? Både fra Norge og resten av verden.

JOTA-JOTI handler om kommunikasjon, fellesskap og internasjonal speiding. For vi er et utrolig stort internasjonalt fellesskap av speidere. I 2023 skal vi være 100 millioner unge mennesker som er aktive samfunnsborgere, som gjør en positiv forskjell i lokalsamfunnene og i verden. Og det basert på felles verdier. Det er jo fantastisk å være en del av en slik bevegelse!

Det at vi er en stor global bevegelse fikk mange norske speidere oppleve i sommer da en rekordstor norsk delegasjon dro på verdensspeiderleir i Japan. Jeg var heldig og fikk være med som troppsleder, og sammen med 850 andre norske speidere fikk jeg fantastiske opplevelser. Aldri før har vi vært i nærheten av å sende så mange Norske speidere ut av landet. Selv ikke for 4 år siden da jamboreen ble arrangert i Sverige.

Det blåser en internasjonal speidervind inn over Norge, og jeg håper at du vil slenge deg med på bølgen.

Det internasjonale verdensspeiderforbundet WOSM har et motto - "Creating a better world." Og det er gjennom internasjonal speiding vi lærer andre mennesker, kulturer og religioner å kjenne. Vi opplever, deler og forstår - og på den måten oppnår vi gjensidig respekt og fred. Vi former en bedre verden. Dette er det mange rovere som har skjønt, for til sommeren reiser nok en rekordstor delegasjon ut av landet - på Roverway, på europeiske roverleir i Frankrike.

Lære av andre kan vi også gjøre her i Norge. I juni kommer alle Europas nasjonaliteter til oss når vi skal arrangere Europakonferansene for WAGGGS og WOSM. Kanskje du har tenkt til å være med?

Innen internasjonal speiding har vi ikke bare samarbeid med verden og Europa, men vi har også tette bånd med de andre nordiske landene. Vi samarbeider på en rekke områder, og hvis du synes det er kult med NM i speiding, bymanøvere eller roverfemkamp, så kan du glede deg til Nordic Adventure Race på Færøyene. Mulighetene er mange.

Det er ikke bare i år og i tiden fremover vi skal være internasjonale.

For nøyaktig 40 år siden hadde vi også en stor norsk jamboreeopplevelse. Vi arrangerte verdensspeiderleir på Lillehammer i 1975 for speidere fra 91 land. Det var også her den første internasjonal JOTA-konferansen fant sted. Ikke nok med det, dette var også den første verdensspeiderleiren som streamet leirlivet. De sendte TV-signaler over radio til radiostasjonen i Gilwell Park i London. I 1975!

Nok om historie og fremtid - det som er viktig er at du ikke trenger å vente, reise langt eller betale dyrt for internasjonale speideropplevelser. Nå, akkurat i dag, og hele denne helgen har du mulighet til å komme i kontakt med speidere fra hele verden. Det er nå det er JOTA og JOTI. Bruk muligheten! Lytt, lær, forstå og fortell om ditt speiderarbeid. Skap kontakter og vennskapsbånd. Og for å få praten til å gå kan du delta i en rekke aktiviteter på nett og på lufta. Hva med å prøve seg på Nordisk JOTA-JOTI-puzzle, eller WOSM sin Jam-Puz? Og kommer du i kontakt med noen som ikke prater samme språk som deg - prøv deg på J-koden da vel, eller bare bruk Google translate. Blir du godt kjent med noen kan du jo også invitere de til Norge. Eller kanskje du selv blir invitert til et fremmed land?

JOTA-JOTI og internasjonal speiding byr på mange muligheter og opplevelser. Grip sjansen og ha det gøy!

Henrik Vagle Dalsgaard

Med dette erklærer jeg JOTA-JOTI 2015 i Norge for åpnet, og så sender jeg stafettpinnen for den nordiske åpningen for JOTA-JOTI videre til Danmark.

Lykke til med å knytte nye vennskapsbånd!

Med speiderhilsen Henrik Vagle Dalsgaard
International Commissioner (IC) Speidernes Fellesorganisasjon