Hopp til innhold

Norsk åpningshilsen 2016

Kjære speidere,

Velkommen til et av verdens største årlige speiderarrangement, det 59nde JOTA og 20ende JOTI-arrangementet.

Jeg heter Sindre Nesse, og jeg er det som heter International Commissioner for de norske speiderorganisasjonene. Det betyr rett og slett at jeg er en slags internasjonal kontaktperson.

Speiderbevegelsen er utrolig gode på å ta i bruk ny teknologi i sitt arbeid, samt å ta vare på gode tradisjoner. JOTA og JOTI har i mange år vært av de arrangementene som speiderbevegelsen verden over har brukt til å bruke både ny og eldre teknologi for å kommunisere med hverandre.

Speiderbevegelsen er en av verdens største ungdomsbevegelser, og med over 50 millioner medlemmer er det ikke rart at man har noen ulikheter på tvers av landegrenser og kontinenter. Men vi har også mye til felles, og noe vi har til felles er ønsket om kontakt med hverandre og verden rundt oss.

Å reise utenlands på speidertur er noe jeg absolutt vil anbefale, det er veldig lærerikt, men det kan være ganske så kostbart, og da er det jo veldig fint å kunne ha kontakt med andre speidere via internett eller amatørradio. Personlig var min første internasjonale opplevelse med speideren JOTI for omtrent 12 år siden. Siden den gang har jeg fått mange muligheter internasjonalt, og det er noe jeg fremdeles setter veldig stor pris på.

Nå er vi midt i en periode hvor det internasjonale arbeidet i de norske speiderorganisasjonene virkelig blomstrer. Store kontingenter ble sendt til både verdensjamboreen i Japan i fjor og også til Roverway i Frankrike i sommer. Det vil komme mange muligheter til å reise internasjonalt i årene som kommer, så her er det bare å gripe muligheten og begynne å spare.

Jeg kan blant annet nevne ny verdensjamboree allerede i 2019 i West-Virginia i USA. Kanskje du kommer i kontakt med noen i løpet av dette arrangementet som du kan holde kontakten med frem til 2019?

Denne helgen er over 1 million speidere tilgjengelige og aktive på internett og radio. I 2015 var det deltakere fra 151 land med, fordelt på over 17.000 stasjoner. Muligheten for å komme i kontakt med mange forskjellige personer. En perfekt mulighet til å utveksle informasjon om norsk speiding. Kanskje du kan fortelle om de norske landsleirene i 2017 og 2018?

Et av mine tips er at man enten alene, eller sammen med gruppen, kan ta å feste et verdenskart på veggen hvor man kan feste nåler, eller på annet vis markere, hvor man har hatt kontakt med andre speidere. Hvor mange land klarer dere?

Det finnes mange ting man kan gjøre på JOTA-JOTI, et eksempel er det verdensomspennende JAM-PUZ eller de nordiske oppgavene.

Jeg synes det er utrolig gøy å se det norske, internasjonale engasjementet. At så mange har lyst til å oppleve gledene ved internasjonal speiding er kjempe-inspirerende. Jeg syns også det er veldig fint at så mange nordmenn bruker den anledningen som JOTA-JOTI er. I 2015 så var over 12% av alle norske speidere med på et JOTA eller JOTI-arrangement. Jeg håper det blir enda flere i år.

img_1948

Benytt anledningen til å bli kjent med mange, ha det gøy og nyt helgen.

Med dette vil jeg erklære JOTA-JOTI 2016 i Norge for åpnet, og jeg vil gjerne sende stafettpinnen videre til Danmark for deres del av den nordiske åpningen.

Med hilsner,

Sindre Nesse
International Commissioner
Speidernes Fellesorganisasjon