Jeg vil på JOTI, men hvordan?

Tilgang til Internett

Dere må ha tilgang til internett for å delta på Joti! Hele poenget er jo nettopp å få kontakt med andre speidergrupper på nettet. Hvis mange skal delta, kan det også være greit å ha mange PCer. Husk at man kommer langt med nettbrett og smarttelefoner.
Det viktigste er at nettverket/nettlinjen, utstyret, programvaren og aktivitetene prøves ut av en leder på forhånd!

Programvare og utstyr

JOTI kan gjøres på mange måter, og det er lurt å legge opp til en variert helg. Du kan chatte, sende e-post, besøke nettsider osv. Hensikten er å kommunisere med speidere fra andre steder. Her er et forslag til utstyr og programvare som kan være kjekt å ha:

1. Datamaskiner, enten PC, Mac eller nettbrett.
2. E-postkonto. Det kan være lurt om alle speiderne bruker speidergruppas konto denne helgen, eller at dere oppretter en egen e-postadresse for anledningen.
3. Chatteklient, for eksempel Pidgin, som kombinerer tekst chat på Facebook/Gmail/Yahoo/AIM/MSN/Skype/IRC osv.
4. Evt en ren IRC klient, som Xchat/mIRC eller lignende. Dette er fortsatt svært mye brukt på JOTA-JOTI.
5. Digitalkamera og minnekortleser, slik at dere kan ta bilder og sende over hele verden.
6. Webkamera og mikrofon, slik at dere kan se og snakke med speidere fra andre deler av verden.

Kom i gang med IRC!

Den enkleste måten å komme i gang med IRC chat, er å klikke på Webchat i menyen til venstre. Finn på et kallenavn, og klikk connect. Nå er du i gang. Det du skriver, kan leses av andre!

Slik forstår du skjermbildet: Øverst har ser du en linje. Helt til venstre på denne står det 'Status'. Hvis du klikker her, så får du et skjermbilde med en god del teknisk informasjon. Deretter står det '#scandinavia'. Du ser at dette er en chattekanal, fordi det begynner med tegnet #. Når du klikker på #scandinavia, så får du en liste til høyre med rare internett navn. Dette er listen over andre chattere som er i akkurat denne kanalen (#scandinavia), akkurat nå. I hovedvinduet ser du hva disse skriver. Helt nederst har en linje hvor du selv kan skrive noe. De andre vil se hva du skriver.

Det finnes selvfølgelig mange flere chattekanaler enn bare #scandinavia. Skriv /list, og klikk på 'Status'. Nå får du en lang liste over kanaler. Alle kanalnavn begynner med #.
For å bli med i en kanal, skriver du /join #[kanalnavn]. På den øverste lista har du oversikt over alle kanaler du er med i.
Kanskje du ha en privat samtale med noen? Da skriver du /msg [kallenavn] [melding]. Meldingen blir sendt til den aktuelle personen. I statuslinjen øverst ser du nå kallenavnet til denne personen. Det som skrives i denne ruten, er nå privat mellom dere to.

IRC, del 2

Det finnes programmer som enklere å bruke og mer stabile, enn web-chatten du har forsøkt nå. Xchat og mIRC er eksempler på rene IRC programmer. Her finner du nyttig informasjon om mIRC.

Det finnes mange IRC servere. På JOTI bruker vi chat.scoutlink.net

Hvis gruppen din har nært 20 eller flere brukere på IRC samtidig, så bør arrangementsansvarlig sende en e-post til tinge@scoutlink.dk og opplyse om dette. Send også med navn, telefonnummer, e-postadresse og evt chat-nick til lederen i gruppa. Send også med din IP adresse. Dette er nødvendig slik at Tinge kan kontakte dere dersom noen av speiderne "oppfører seg ufint" i chattekanalene. Hvis ikke, risikerer hele gruppa å bli utestengt.

Du kan reservere ditt kallenavn, slik at ingen andre kan bruke dette. Det gjør du ved å registrere deg på jotajoti.org. Du kan registrere deg som gruppe, eller som enkeltperson. Når du skal ta i bruk ditt eget kallenavn, skriver du nå /nick [ditt kallenavn] og deretter /msg NickServ identify [passord].

Søk informasjon på nettet om IRC. Det finnes mange muligheter. Du kan også sende filer osv. Prøv deg fram. Spør ekspertene i gruppa!

Facebook

JOTI handler om mer enn bare IRC chat. Speiderne kjenner nok veldig godt til facebook allerede. Søk opp speidersider, finn nye speidervenner. Du kan chatte på facebook også, og du kan sende meldinger på speidersider på internett.

Det finnes også en egen facebook-variant bare for speidere. Denne heter Scoutface. 40 000 speidere har allerede registrert seg her.

Bilder og video

Hvorfor nøye seg med å chatte ved hjelp av tastaturet? Dere kan jo også sende bilder til hverandre? Hva med å få en speiderpatrulje fra Taiwan til å skrive navnet på speidergruppa di, feks "Hei Bergen speidergruppe", og da bilde av seg selv med denne lappen og sende til deg? Hvor mange land får dere tak i?

www.joti.tv er en ny offisiell JOTI-aktivitet. Her er det samlet web-kameraer fra hele verden, sånn at du kan se bilder eller film fra speidere i hele verden. Har din gruppe et webkamera? Da bør du registrere deg her. Et webkamera er billig. Fra ca 100 kroner.

Eller hva med å høre på jotajoti radiokanalen på nett?

Det finnes mange programmer som lar deg "ringe" over internett. Da behøver du en mikrofon og høyttaler. Vanligvis kan du også ha "videosamtaler", sånn at du både kan se og høre den du snakker med. Det er moro. Yahoo messenger, Google Hangouts og Skype er mye brukt til dette.

Blog

Ta bilder, skriv morsomme historier osv. Nettopp ditt arrangement/gruppe kan opprette en egen JOTA/JOTI blogg (Web log), og dere kan se på blogger fra andre grupper i hele verden. I ettertid kan dere også bestille en CD med alle bloggene fra hele verden, inkludert deres egen, som et minne fra JOTI. Også dette foregår på jotajoti.org.

Forberedelser

Med litt forberedelser kan det fort bli mer moro i helgen, det blir større utbytte, og det kan også gjøre det lettere å ta vare på nye kontakter man møter i løpet av helgen. Les om forhåndsoppgaver her.

Ikke glem etterarbeidet

Rett opp informasjonen dere har registrert på jotajoti.no, sånn at denne stemmer overens med slik det fakisk var. Da får vi nyttig statistikk og grunnlag for å gjøre det enda bedre neste år. Meld tilbake til post@kmspeider.no om hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Informasjonen kan vi bruke til å gjøre nettstedet jotajoti.no enda bedre og mer nyttig neste år. Skriv en enkel huskeliste for neste år. Lykke til. Ha det moro!