Hvor skal vi holde hus?

En speider kjenner naturen og verner om den.
En speider er nøysom og prøver å klare seg selv.
Her har jeg tatt to av speiderlovens paragrafer som passer på speideren, men som ikke passer særlig på verken radioen eller datamaskinen. For det første liker de ikke fuktighet og videre trenger de i det minste tilkobling til strøm og for datamaskinen trenges også en "telefonlinje". Men ting kan kombineres og er man ikke redd for å bevege seg litt så kan speiderne nyte naturen samtidig som radioen og pc'n nyter tørrere rom å oppholde seg i. Det er viktig at plassen for radio og pc har de rette installasjonene som disse krever.

Som eksempler kan nevnes:

1. I klubblokalene til radioamatørene.

Her har vi de beste forholdene for å kjøre radio. Radioen er fast oppsatt i shacken og antenner er ferdig oppsatt. Det kan kanskje bli litt trangt rundt shacken når for mange speidere skal delta samtidig. Men et slikt sted er ypperlig i kombinasjon med andre steder og aktiviteter, en post på veien i en rundløype. Det er kanskje flere speidergruppe, andre radioamatører som vil benytte dette stedet samtidig, så tidskonflikt kan oppstå. Her kan det være vanskelig å kombinere radiokjøring med andre aktiviteter som JOTI og andre speideraktiviteter.

 

2. Hjemme hos radioamatøren

Flere radioamatører har egnede steder hjemme hvor de kan holde JOTA for speiderne. Her er det ofte ikke plass til så mange på en gang, men det kan være et fint sted i en rundløype. Vær veldig påpasselig med å sette opp kjøreregler for hvordan ting skal gjøre. Følges disse, kan det hende dere får komme tilbake et annet år også.

3. Har speidergruppa en hytte?

Speiderhytta er et ypperlig sted å holde JOTA. Ekstra nyttig er det om stedet har strøm, for da er det lettere for radioamatøren å rigge opp utstyret sitt. Om det ikke er strøm, så kan radioen ofte kjøres på andre strømkilder som aggregat eller batterier. Radioamatøren kan bidra med opplysninger om hva han trenger, lange bæreveier må tas med i planleggingen. Speiderhytta er et kjent sted for speiderne, her er det ganske enkelt å aktivisere dem i speideraktiviteter. Det å komme ut på Internett er ikke så lett på en speiderhytte, der er det som regel ikke innlagt telefon og mobiltelefon er ikke så lett å benytte. Den er dyr og treg i overføringen, men det går an. Det er kanskje dyrt for speiderne å legge in telefon kun for en helg i året, så det er lurt å tenke på andre ting.


4. Speiderlokalet

Mange speidergrupper har egne lokaler i det området hvor de har sine aktiviteter. Her er det som regel lagt opp med strøm, samt store og små møtelokaler. Selv med kun et rom kommer en ofte langt. Det er kanskje ikke lagt inn telefon på lokalet, men det er kanskje noe bedre å få lagt inn dette her en på Speiderhytta. Deler speiderne lokaler i samme hus som annen aktivitet, så kan det være en måte å kjøpe telefonsamtale fra andre aktører i bygningen for JOTA helgen. Dette stedet er velegnet som en del av en rundløype hvor radioamatøren enten sitter hjemme eller på lokalene til radioamatørene. Internett kjøres fra et eller flere andre lokaler (eks. hjem).

5. På skolen eller på en bedrift

Det fines mange muligheter å finne lokaler til JOTA. Det er bare fantasien som i første omgang setter begrensninger. Skoler og andre lokaler som benyttes til JOTA setter gjerne visse begrensninger for tiden den kan benyttes, ellers så er det fult mulig å gjennomføre alle aktiviteter her. Det kan også finnes muligheter for oppkobling mot Internett. Enten over telefonlinje (som dere leier) eller over fast forbindelse.

Det er ofte en kombinasjon av flere lokaler som kan gi en god JOTA. Jo flere speidere som deltar på dette lokale arrangementet, jo flere variasjoner trengs. Derfor kan det være lurt å legge aktivitetene til flere steder. Bare pass på at det ikke er for langt i mellom, for da kan speiderne lett bli utålmodige. Er det få speidere kan det bli lettere å arrangere alt på et sted. Men har dere radioamatøren kun en kort tid enten lørdag eller søndag hjemme hos radioamatøren, kan det være kjedelig med bare de timene på JOTA. Da kan det være på sin plass å kombinere dette med aktiviteter andre steder, som på speiderlokalet. Eller hjemme hos en som kan kjøre Internett.

6. Telt

Det er også mulig å kjøre JOTA / JOTI fra telt. En må da være obs på at det lett blir fuktighet i telt særlig på denne tiden av året hvor temperaturen svinger som den gjør. Men det er ikke galt å prøve. En kan jo prøve å ha det i tillegg til en hytte eller anen måte å være inne på.