Speidere samlet rundt bordet for bygging av morseapparater sammen med radioamatørene.
Vibeke Vikingstad har grep om mikrofonen.
Mads Bårvåg Nesse (foran) og Alexander Holmedal på “revejakt” i området rundt kirken.
Klart for “revejakt”. Radioamatør Knut Meland instruerer speidere om jakten.
Vidar Holgersen (nærmest) og Ingvald Søvold blant PC-er og ledninger.
Radioamatør Trond ser på mens Hanna snakker til kontakter ute i den store verden.

Speiderhelg på eteren

Helgen 15 – 16. oktober var speidere i Haugesund samlet i Rossabø kirke til årets JOTA-JOTI-arrangement.
Hovedprogrammet for helgen var naturlig nok radioaktiviteten der speiderne denne ene helgen i året har lov til å snakke ut i eteren via radiostasjoner. Ellers er det bare forbeholdt radioamatører med lisenser. Speiderne hadde fått med seg fire radioamatører. En antenne var hengte opp fra. klokketårnet til en mast som radioamatørene satte opp i nærheten av kirken.

Mange land

Programmet ellers består av mange ulike aktiviteter rundt om i hele kirken. Man kunne være med på alt fra JOTI via Internett, baking, se film, biljard- og innebandy til forming m.m. I år slo speiderne til igjen på JOTI-en.. Mange var ivrige på PCen og listen over kontaktlandene ble ganske lang: Portugal, Oman, Østerrike, Finland, Sverige, Brasil, Australia, England, Danmark, Norge (Oslo, Tromsø), Nederland, Indonesia, Malaisia, Nepal, Bosnia, Sør-Afrika, Gibraltar, Brunei, Italia, Filippinene, Kypros, Luxemburg, Tsjekkia, Uganda, Chile, Malta, Kroatia, Polen og Nicaragua.

På JOTAen over radioen hadde de også kontakter både innennlands og utenlands. Men de fikk kontakter i Nittedal, Sandefjord, Kopervik, Oppegård, Dalaviken, Ski, Drøbak, Grimstad, Sandnes, Ukraina,Skottland, Østerrike, Nederland, Transylvania, St. Gilden i Romania, Namibia og Tyskland. De fleste speiderne var innom radiorommet og prøvde ut mikrofonen. Stavet navnene sine med det fonetiske alfabetet, som er et internasjonalt bokstaveringssystem for radiofolket, og fortalte ellers om seg selv og sine interesser.

Revejakt og byggesett

Nytt av året var aktivitet som kalles for “revejakt”. Det er en radiopeilekonkurranse som går ut på å finne noen sender som var plassert ut i området ved hjelp av en mottaker som fanger opp lydsignalene som “revene” sender ut med jevne mellomrom. Det var en gjeng som ble med på dette også. I tillegg var det seks gutter som bygget sin egne morseapparet ved hjelp av komponenter (deler) og loddebolt og loddetinn. Og til slutt ble det lyd i alle apparatene som ble laget.

På lørdagskvelden komponerte alle sitt eget pizzastykke til lørdagskosen. Fire personer med hver sin fjerdedel av hver pizzaleiv og disse ble steikt på løpende bånd rundt i alle kirkens komfyrer. Ellers så kunne de som ville overnatte i kirkens ungdomsavdeling, og ca 20 speidere benyttet seg av dette tilbudet, men hvor mye soving det ble er kanskje en annen historie. Men de fleste speiderne var på beina til frokosten i menighetssalen neste morgen, og under søndags gudstjeneste var de alle med og deltok også med lesninger og innslag. Speiderne bisto også under dagens kirkekaffe og hadde på forhånd bakt en haug med boller til anledningen.

Skrevet av: Asbjørn Aga
Alle foto: John Morten Klingsheim