Hilsen fra Norges International Commissioner!

WA!

Wa er japansk, og betyr blant annet samhold. Det er også mottoet til den neste verdens-speiderleiren om 4 år. I sommer deltok jeg sammen med nærmere 700 norske speidere på verdensspeiderleiren i Sverige. Tilsammen var vi 40.000 speidere fra 150 land samlet om speideridealene. Den ene dagen var vi faktisk nærmere 50.000 speidere samlet, da kom nemlig speidere som hadde vært på gruppeleir i nærområdet på besøk. Hvor man enn gikk kunne man se speidere fra hele verden prøve ut nye aktiviteter og lære nye ting mens de hadde det artig sammen med sine nye speidervenner. Det kan ikke forklares, det må rett og slett oppleves! Faktisk, det er flere i troppen min som allerede har begynt å spare slik at de kan dra til neste jamboree også.

Samhold har også preget Norge den siste tiden. De skrekkelige hendelsene den 22. juni viste oss hvor viktig speiderarbeidet vi driver er. “En speider arbeider for fred og forståelse mellom mennesker”. Vi kan aldri helt garantere at en lignende massaker ikke skjer igjen, men vi kan motarbeide det. Det kan være gjennom å bli kjent med mennesker som har en annen tro enn oss selv, det kan være gjennom antimobbe-kampanjer eller det kan være gjennom å snakke ut om uenighet i steden for å sloss om dem. WOSM, et av verdens-speiderforbundene vi er medlem av, lanserte nylig et initiativ de kaller “Messenger of Peace”. Det er et initiativ der speidere planlegger og gjennomfører fredsprosjekter i sine lokalmiljø. Jeg var selv med på åpningen sammen med over 4000 speidere fra 95 land, selve åpningen var det kongen av Sverige og utdanningsministeren av Saudi Arabia som gjorde. Målet er at over 4 millioner speidere (!) skal være Messengers of Peace i løpet av ett år, er du en av dem?

Høsten er JOTA- og JOTI-tid. Det er i år 54. gang over radio, og 14. gang over internett, at speidere fra hele verden samles på denne måten. Det er en unik mulighet vi har i speideren når mange av de 41 millioner medlemmene over hele verden møtes for å snakke med og lære av hverandre. Hvordan ser et speidermøte ut i andre land? Hvilke prosjekter gjør speiderne i sitt lokalmiljø? Jeg var nylig i Saudi Arabia, og der så jeg speidere lære seg å kommunisere over radio, kanskje treffer du noen av dem?

I år fyller speiding i Norge 100 år! Dette ble selvfølgelig markert på NM [Norgesmesterskap i speiding]. Min favoritt der var “Speiderhistorien på 5 minutter”, som var ett av innslagene på Jubileumsleirbålet. Det var også artig å se hvordan NM har utviklet seg til å bli et arrangement for begge speiderforbund. Felles for KM-speiderne og NSF-speiderne er også et eget jubileumsmerke og et aktivitetsmerke - fyrstikken og flammen. Et av merkekravene var at gruppen skulle lage en bursdagskake for norsk speiding, som man skal ta bilde av å sende inn. Det er i hvert fall et merkekrav jeg synes alle bør gjøre.

Jeg vil til sist bruke denne anledningen til å takke alle dere som gjør det mulig for speiderne å holde denne unike kontakten med speidere fra resten av verden. Dette er en av de viktigste måtene for speiderne å oppleve at de er en del av en verdensomspennende bevegelse. Den erfaringen de gjør seg gjennom denne kontakten er viktig for å utvikle dem til de aktive samfunnsdeltakerne vi ønsker at de skal være.

Med dette erklærer jeg JOTA/JOTI 2011 for åpnet. Lykke til med å knytte nye vennskapsbånd, og ha det gøy!

Med speiderhilsen
Vemund Ovesen
International Commissioner
Speidernes Fellesorganisasjon
JOTA-JOTI-hilsen 15. oktober 2011